A ránctalanító toxin hatásmechanizmusának lényege , hogy megakadályozza az izmokat beidegző idegvégződésekből az ACH felszabadulását , azaz az ingerületátvitelt az izmokba , így átmenetileg blokkolja az izommozgást .

Nagyon jó megoldás a haragos tekintetet okozó szemöldök közötti ráncok kisimítására , a homlokráncok és a szemkörnyéki szarkalábak eltüntetésére.

Használhatjuk a szemöldök ívének formázására is , úgy , hogy közben a mimikai mozgást valamelyest megőrizzük .

Az alsó arcfélen is alkalmazzuk kisebb mennyiségben olykor , pl. a cigerattaráncok korrigálása esetén kombináltan alkalmazzuk egyéb  kezeléssel , továbbá az ajkat lefelé húzó izmokat gyengíthetjük vele és a nyak fiatalítására is használjuk .

Fontos megjegyezni , hogy a hatás nem azonnali , hanem átlagosan 7-14 nap alatt áll be .

Azok ráncok , amelyek a bőr megtöréséből adódnak ,az ún. statikus ráncok ,  sokszor nem tűnnek el teljesen a ránctalanító injekciótól .Ezeket ráncfeltöltő anyagokkal vagy egyéb bőrmegújító beavatkozásokkal tudjuk kezelni .Azonban rendszerint több ránctalanító kezelést követően a már megtört bőr is képes regenerálódni és a statikus ráncok is javulnak .

Az injekció hatása 2-4 hónapig tart , olykor félévig .Az izmok mozgása folyamatosan visszaáll eredeti állapotába , nem lesz rosszabb , mint korábban  , a kezelés ilyenkor megismételhető .

A beavatkozás során a kezelni kívánt bőrterületen megfelelő pontokba apró szúrásokkal injekciózzuk be a ránctalanító toxint .A tű a lehető legkisebb és legvékonyabb és nagyon kismennyiségű anyagot juttatunk be .  A kellemetlenség minimális és többnyire nagyon jól tolerálható

Az esetleges mellékhatások  átmenetiek . Többnyire semmi nyoma nem marad a beavatkozásnak , de előfordulhat a szúráspontok helyén általában kevesebb mint 1 órán át tartó duzzanat , vörösség , esetleg ritkán bevérzés ,mely néhány nap alatt eltűnik .A bevérzés sminkkel elfedhető . Pár óráig,  napig tartó influenzaszerű tünetek , fejfájás ritka mellékhatás .  Részleges szemhéjcsüngés az esetek kevesebb , mint 1%-ában fordul elő. Minden mellékhatás átmeneti és magától elmúlik.