post-title Pattanásos bőr, hegek http://drcsernus.hu/wp-content/uploads/Western-Style-Facial-Skin-Care-Tips-e1481200333256.jpg 2016-11-24 13:04:23 yes no Közzétévő:

Pattanásos bőr, hegek

Acne vulgaris vagy egyszerűen acne , pattanásos bőr a populáció 80-90 %-át érinti , legtöbbször kamaszkorban .Legtöbbször genetikai adottság van a háttérben . Pubertás korban , mindkét nemben az androgen hormontermelés fokozódása váltja ki a pattanások kialakulását. Felnőttkorban több oka is lehet. Az esetek egy része komoly kivizsgálást igényel , hiszen egyes hiperandrogén állapotok , […]

Közzétévő:

woman receiving facial massageAcne vulgaris vagy egyszerűen acne , pattanásos bőr a populáció 80-90 %-át érinti , legtöbbször kamaszkorban .Legtöbbször genetikai adottság van a háttérben . Pubertás korban , mindkét nemben az androgen hormontermelés fokozódása váltja ki a pattanások kialakulását. Felnőttkorban több oka is lehet. Az esetek egy része komoly kivizsgálást igényel , hiszen egyes hiperandrogén állapotok , mint például a leggyakoribb Pco –policisztás ovárium szindróma sok fiatal lányt, és érettebb hölgyet érinthet, anélkül, hogy tudnának róla. Csupán a pattanásos bőr hívja fel egy olyan kezelést igénylő állapotra a figyelemet, ami hosszú távon , kezeletlen esetben meddőséget okozhat.
A kezelőorvos felelőssége, hogy az esetleges hatter ok alapos kivizsgálása történjen meg.

Kamaszkorban nem szükséges kivizsgálás az esetek döntő többségében .Gyanú esetén , egyéb tünetek pl rendellenes hízás, hangmélyülés , kóros szőrösödés , hajhullás esetén kamaszkorban is javasolt endokrinológiai kontroll .
Felnőttkorra áthúzódó , vagy váratlanul jelentkező tünetek esetén minden esetben alapos kutatás előzi meg vagy kíséri a kezelést.
A kivizsgálás része egy góckutatás , egy esetleges belső gyulladás , fertőzés kiderítése .Emésztési , gasztroenterológiai problémák feltárása , ételintolerancia kizárása .Endokrinológiai kivizsgálás , mely feltárja az esetleges hormonális és anyagcsere eltéréseket. Előfordul,hogy erős stresszhelyzet provokálja a tüneteket. A táplálkozás szerepe nem teljesen egyértelmű , klinikai vizsgálatok igazolni látszanak a magas glikémiás indexű ételek fogyasztása és pattanások kialakulása vagy rosszabbodása közötti összefüggést .Tejtermékek fogyasztása is ronthatja bizonyos esetekben a pattanásos tüneteket.

A pattanás akkor jelentkezik, ha  elzáródik a szőrtüsző, melyet az elhalt elszarusodott hámsejtek szőrtüsző kivezetőnyílásban való felhalmozódása és a fokozott faggyútermelés okoz , mely elzárja a pórusokat. Ebben az esetben egy Propionibacter acnes nevű bacterium is elszaporodik , mely szintén felelős az acne fenntartásáért.
Először kialakul a mitesszer vagy comedó , mely lehet fehér vagy fekete, zárt vagy nyitott comedó. Ez a fázis felnőttkori pattanások esetében sokszor elmarad. Ha a mitesszerek begyullladnak , megjelennek a vörös , gyulladt kis pattanások, melyek súlyos esetben mély csomókká, összefolyó egymással közlekedő fájdalmas tályogokká is alakulhatnak .

Az acne egy súlyos szövődménye , a hegszövet kialakulása .A pattanásos bőr kezelése esetén mindig az egyik legfontosabb cél a maradandó hegek kialakulásának megakadályozása. A hegek legtöbbször besüppedt változó formájú kis kráterek a bőrön .Ritkán kitüremkedő , hipertrófiás hegek alakulnak ki kóros gyógyulási folyamat következtében. A kezelés enyhe esetben megoldható helyileg alkalmazott dermokozmetikumokkal illetve receptre írt gyógyszeres hatóanyagtartalmú krémekkel , oldatokkal. Makacs esetben a bőrgyógyászati rendelőben kémiai savas peelingekkel egészítjük ki az otthoni helyi terápiát. Ha a hegesedés veszélye fennáll , akkor minden esetben belső gyógyszeres terápiát alkalmazunk . Belső antibiotikus illetve faggyúmirigy működését szabályozó gyógyszeres terápiát állítunk be a tünetek súlyosságának megfelelően .

Ha már kialakultak a hegek , bizonyos esetekben barnás foltok kíséretében , akkor többféle kezelési módszer közül választunk. Előfordul , hogy többféle kezelés kombinációját alkalmazzunk. Egész felszínes friss hegek eltűntetése fiatalabb életkorban mindig könnyebb , mint évekig elhanyagolt , mély acnes hegek javítása .Sosem késő , de nem árt időben elkezdeni .

Kezelési lehetőségek:

  • frakcionált széndioxid lézer kezelés
  • mikortűs radiofrekvencia
  • dermaroller
  • kémiai peelingek
  • Prp, biofillerkezelés

Legfrissebb bőrgyógyászati aktualitások

Betöltés…